باشگاهی
دایی، فوتبال را از باشگاههای کوچک شهر اردبیل همچون استقلال اردبیل و شهرداری اردبیل آغاز کرد . اوپس از قبولی در دانشگاه صنعتی شریف و اقامت در تهران به تیم تاکسیرانی تهران پیوست. او سپس به بانک تجارت پیوست و در این تیم بود که او مورد توجه بیشتری قرار گرفت و برای اولین بار به تیم ملی دعوت شد.
دایی بعدها به پرسپولیس تهران و سپس السد قطر پیوست و از این این تیم راهی اروپا شد و همراه با کریم باقری به آرمینیا بیلهفلد باشگاه آلمانی و خداداد عزیزی به اف سی کلن پیوست. مقصد بعدی او بایرن مونیخ آلمان بود. فرانس بکنبائر رییس باشگاه بایرن مونیخ علی دائی را برای این باشگاه انتخاب کرد و وی را مهاجمی در سطح جهانی قلمداد کرد. حضور دایی در بایرن مونیخ آلمان نقطه اوج فوتبال او بود، زیرا پیش از آن حضور بازیکنی ایرانی در یک باشگاه معتبر نظیر بایرن مونیخ سابقه نداشت. دایی به همراه بایرن مونیخ تا فینال جام باشگاههای اروپا رفت و در نهایت مدال نقرهٔ آن بازیها را به دست آورد. گرچه دایی در بازی فینال به میدان نیامد.
او سپس به هرتا برلین آلمان پیوست و با پوشیدن پیراهن ۹ از اصلیترین بازیکنان این تیم بود. دایی با هرتا برلین هم در جام باشگاههای اروپا بازی کرد و دو بار دروازهٔ چلسی و یکبار دروازهٔ آث میلان را گشود. حضور موفق علی دائی در باشگاههای اروپایی راه را برای بسیاری از بازیکنان آسیایی از جمله هیده توشی ناکاتا و مهدی مهدوی کیا گشود.
علی دایی با باشگاه سایپا به عنوان بازیکن و سرمربی تیم سایپا فعالیت خود را آغاز کرد. این تیم توانست در خرداد ماه ۸۶ قهرمانی ششمین لیگ برتر را به دست آورد. او همزمان با قهرمانی سایپا در روز ۲۸ می ۲۰۰۷(۷ خرداد ۱۳۸۶) بازدن گل قهرمانی سایپا که آخرین گل اقای گل جهان بود از بازی کردن فوتبال برای همیشه خداحافظی کرد.
علی دایی در سالهای اخیر همواره بازیکن اصلی ایران و کاپیتان این تیم بودهاست. او بیشترین بازی ملی و بیشترین گل زدهٔ تاریخ تیم ملی را دارد (گلهای زدهٔ او در میان تمام تیمهای جهان نیز اول است).
او در جام ملتهای آسیا ۱۹۹۶ امارات به همراه باقری و عزیزی از بهترین ستارگان ایران بود.
او در بازی معروف ایران و استرالیا در بازی پلی اف مقدماتی جام جهانی ۱۹۹۸ فرانسه پاس گل دوم ایران را برای خداداد عزیزی ارسال کرد و این گل باعث راهیابی ایران به جام جهانی شد.
او به همراه ایران در دو جام جهانی ۱۹۹۸ فرانسه و ۲۰۰۶ آلمان به میدان آمد و تا به حال در۵ بازی ایران در این بازیها شرکت کردهاست. این پاس دایی بود که زمینهگذار گل مهدویکیا به آمریکا در جام جهانی ۹۸ شد.
از نقاط اوج دوران ورزشی دایی را میتوان روز ۱۴ نوامبر ۲۰۰۴ دانست. او در این روز و در مسابقات مقدماتی راهیابی به جام جهانی ۴ بار دروازهٔ لائوس را گشود تا نام خود را به عنوان اولین فوتبالیست تاریخ جهان که ۱۰۰ گل در بازیهای ملی به ثمر رسانده ثبت کند.علی دایی در لیگ برتر ایران در سال ۱۳۸۶ به عنوان سرمربی و بازیکن توانست تیم سایپا را به قهرمانی برساندو توانایی های خود را به رخ منتقدان بکشد و بر افتخارات خود بیافزاید.
تیمهای باشگاهی
سلمان آباد اردبیل.
استقلال اردبیل.
تاکسیرانی تهران.
بانک تجارت تهران.
پرسپولیس تهران.
السد قطر.
آرمینیا بیلهفلد آلمان.
بایرن مونیخ آلمان.
هرتابرلین آلمان.
الشباب امارات.
پرسپولیس تهران.
صبا باطری تهران.
سایپا کرج
زندگی شخصی
علی دایی در اردبیل متولد شد. او بعدها به دانشگاه صنعتی شریف راه یافت و لیسانس خود را در رشتهٔ متالورژی دریافت کرد. همچنین وی به تازگی ازدواج کردهاست. علی دائی علاوه بر فوتبال در تجارت نیز مردی موفق بودهاست. وی گرداننده چندین شرکت بزرگ و رستورانهای متعدد است. دائی هیچ گاه از خرج کردن ثروت خود در راه کمک به افراد بی بضاعت و امور خیریه دریغ نورزیدهاست. این فوتبالیست برجسته ایرانی طی سالهای اوج فوتبال خود بارها در مسابقات فوتبال با نیات خیرخواهانه به میدان رفتهاست، از جمله در دیدار ستارگان فوتبال جهان و تیم منتخب بوسنی با همراهی روبرتو باجو و دیگر ستارههای افسانهای فوتبال. او همچنین همراه بامادلین آلبرایت و دیوید بکام باسازمان یونیسف همکاری داشتهاست.
دایی همچنین دارای تابعیت دوگانه ایرانی و آمریکایی است.
● عضویت درفیفا
علی دائی توانست برای اولین بار یک بازیکن ایرانی باشدکه عضوکمیته بین المللی فوتبال فیفاگرددوفوتبال ایران رادرعرصه بینالمللی مطرح کند.
دوران ملی
دایی اولین بازی ملی خود را در خرداد ماه 1373 در تهران و در برابر پاکستان انجام داد. وی در سال 1994 با 5 گلزده در 4 بازی بهترین گلزن رقابتهای مقدماتی جامجهانی 1994 آمریکا لقب گرفت.
سال 1996 علی دایی از سوی کمیته تاریخ و آمار فدراسیون بین المللی فوتبال با 20 گل زده به عنوان برترین مهاجم تیمهای ملی سال انتخاب شد. دایی 4 گل از این گلها را در یکی از به یادماندنیترین بازیهای تیم ملی به کره جنوبی زد. ایران در مرحله نهایی جامملتهای آسیا 1996 در امارات کره جنوبی را با نتیجه 6 بر 2 درهم شکست که 4 گل این بازی را علی دایی به ثمر رساند.

گلزنیهای دایی همچنان ادامه پیدا کرد تا این که عنوان برترین گلزن بازیهای ملی جهان را از فرانس پوشکاش مجارستانی ربود. وی در سال 2003 هشتاد و پنجمین گل ملی خود را به لبنان زد و خود را در تاریخ جاودانه کرد. اما این پایان کار علی دایی در تیم ملی نبود. وی در سال 2004 و در چارچوب مقدماتی جام جهانی 4 بار دروازه لائوس را گشود و اولین مردی لقب گرفت که 100 گل ملی به ثمر رسانده است. آخرین حضور ملی دایی به بازی تیم ملی ایران و آنگولا در جام جهانی 2006 آلمان باز میگردد. دایی در این جام با انتقاداتی بسیار زیادی از سوی منتقدانش روبه رو و پس از جام جهانی 2006 بدون این که اجازه دهد برایش یک بازی خداحافظی ترتیب داده شود از فوتبال ملی خداحافظی کرد.
دایی 149 بار برای تیم ملی به میدان رفته است که با این رکورد در جمع 10 بازیکن برتر تاریخ فوتبال از لحاظ تعداد بازیهای ملی قرار میگیرد. دایی در سال 2007 در تیم منتخب جهان برای بزرگداشت تولد هشتاد و نه سالگی ماندلا به میدان رفت [سابقه موضوع]و در همین سال به عضویت کمیته فوتبال فیفا در آمد[بیشتر].
دوران مربیگری
علی دایی در تاریخ 12 اسفند 86 (2 مارس) به عنوان سرمربی تیم ملی فوتبال ایران انتخاب شد و 9 فروردین سال 1388 در پاسخ به درخواستهای مردم و به دلیل کوتاهی سرمربی تیم ملی فوتبال کشورمان در انجام وظایف و کسب نتایج ضعیف تیم ملی فوتبال در بازیهای مقدماتی جام جهانی، علی دایی از سرمربیگری تیم ملی برکنار شد.
دایی 7 دی سال 1388 به عنوان جانشین کرانچار سرمربی تیم پرسپولیس شد. 28 آذر سال 1389 پس از 5 باخت پیاپی، وی از سمت خود کنارهگیری کرد اما مدیرعامل باشگاه نپذیرفت و از تصمیم خود منصرف شد.
وی 31 خرداد سال 1390 علی رغم اینکه تیم پرسپولیس را در جام حذفی به قهرمانی رسانده بود، شذط کمیته فتی این تیم را نپذیرفت و جای خود را به حمید استیلی داد و از پرسپولیس رفت.
افتخارات شخصی خارج از فوتبال:
نماینده فرهنگی سازمان ملل (یونیسف) در ایران،دارنده مدال شجاعت از رییس جمهور.
افتخارات باشگاهی:
قهرمانی با پرسپولیس در لیگ ایران 1374،حضور در فینال جام باشگاه های اروپا و نایب قهرمانی با بایرن مونیخ در جام باشگاه های اروپا 1999،قهرمانی با بایرن مونیخ در جام حذفی آلمان،قهرمانی با بایرن مونیخ در بوندس لیگا و حضور با هرتابرلین در جام باشگاه های اروپا 2000،قهرمانی جام حذفی ایران با صباباتری در سال 1384،قهرمانی لیگ با سایپا در سال 1386.
افتخارات ملی:
حضور در جام جهانی 1998،مقام سومی جام ملتهای آسیا 1996،قهرمانی بازیهای آسیایی بانکوک 1998و سومی جام ملتهای آسیا 2004.
تعداد بازی های ملی:149
تعداد گلهای ملی:109
رکورد جهانی:
به ثمر رساندن 109 گل ملی و کسب عنوان گلزن ترین بازیکن تاریخ فوتبال جهان.
نظرات شما عزیزان: